Štědrovečerní večeře napříč Evropou
Fotka od Annika Bitter z Pixabay
Štědrovečerní večeře napříč Evropou
Víte jakou večeři na Vánoce chystají naši evropští sousedé? V některých státech připravují až dvanácti chodové menu, ale většinou najdeme na stole tradiční rybí pochoutky. Pojďme se tedy podívat na zajímavé, někdy velmi náročné, netradiční pokrmy.
Slovensko
Před večeří, jako předkrm, podávají křehké bílé oplatky, které se potřou medem a česnekem. Tato netradiční kombinace chutí má za účel nastartovat chuťové buňky a přispět k udržení zdraví. Místo naší klasické rybí polévky se často podává kapustnica, podobná zelňačce s přídavkem klobásy, sušených hříbků, občas i sušených švestek a hrsti rýže. Hlavní chod je stejný jako u nás, majonézový bramborový salát a smažený kapr či rybí filé.
Rakousko
Tradiční rakouská večeře na Štědrý večer obvykle začíná předkrmem, který může zahrnovat zauzené filé pstruha nebo speciální rybí knedlíčky v bylinkové omáčce. Jako hlavní chod se často podává smažený candát s bramborovým salátem, protože kapr už v Rakousku není tak populární. Candát přináší lehčí a bohatší chuťový zážitek. Cestujeme-li směrem od Vídně k alpským oblastem, můžeme na štědrovečerním stole narazit na zvěřinu.
Německo
V Německu se podává sváteční večeře až na Boží hod. Hlavním pokrmem bývá pečená husa nebo smažený kapr s různými přílohami, jako jsou brambory, fazolky, kapusta nebo kysané zelí. Na severu si pochutnávají na matjesech (nakládaný sleď) nebo klobáskách s bramborovým salátem. Německá vánoční kuchyně je bohatá na rybí pokrmy. Dále se připravuje tradiční konšelská mísa, která může být servírována teplá i studená. Konšelská mísa obsahuje kousky vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a smetanových klobásek.
Polsko
Večeře spočívá v dvanácti chodech a odpovídá bohatství konkrétní rodiny. Mezi podávané pokrmy patří například boršč z červené řepy nebo těstovinové "ušky" plněné zelím a houbami. Poté následují pokrmy z ryb, buď sladkovodních nebo mořských. Oblíbeným je kapr na černo s přídavkem švestek. V Polsku se také často podává krocan, velice známé pirohy a plněné zelné závitky.
Švýcarsko
Štědrovečerní večeře ve Švýcarsku se často vyznačuje bohatým výběrem sýrů a tradicí fondua. Švýcaři rádi připravují fondue, kde se sýry rozpouštějí ve vroucím hrnci a následně se namáčí kousky chleba. Kromě toho může být na štědrovečerním stole i masové fondue, což je varianta, kdy se připravují tenké plátky masa ve vroucím vývaru na speciálních vidličkách. Dochutit si mohou maso různými omáčkami a dresinky. Tato tradice zjednodušuje přípravu a umožňuje interaktivní a společné stolování.
Itálie
Italové si v tento večer často pochutnávají na speciálních pokrmech. Mezi tradičními jídly může být kapr, který se podává různými způsoby, často pečený nebo smažený. Na svátečním stole dále najdeme špagety, mořské plody či ryby. Kromě hlavního chodu je oblíbený i sladký chléb plněný kandovaným ovocem.
Francie
Ve Francii je Štědrý večer tradičním rodinným svátkem, který je oslavován při společném stolování nazývaném "le reveillon." Během této večeře jsou podávány ústřice, klobásy, víno, pečená šunka a různé saláty. Na venkově se připravuje pečený krocan s nádivkou z kaštanů nebo lanýžovou pastou a kuřecí maso se zeleninovým salátem a olivami. V Paříži jsou oblíbené čerstvé ústřice. Součástí vánočního stolu jsou i škeble, losos, kaviár a obalovaná žabí stehýnka.
Štědrovečerní večeře přináší do evropských domácností rozmanitost chutí a tradic. Na Slovensku se ochutnávají křehké oplatky s medem a česnekem, v Rakousku dominují rybí pokrmy s moderním nádechem. V Německu se rozvíjí bohatá vánoční kuchyně s důrazem na rybí pokrmy a tradiční konšelskou mísu. Polská večeře v dvanácti chodech odráží bohatství rodiny. Ve Švýcarsku převažuje láska k sýrům a zážitek z fondua. Italská večeře nabízí různorodost s kaprem a sladkým chlebem. Francie zve na svůj vánoční stůl s ústřicemi, klobáskami a tradičními pokrmy. Tyto různé kulinářské tradice odráží pestrost kuchyně a hlavně kulturního bohatství. Hostina v tento den není úplně tou nejdůležitější věcí. V tento sváteční večer jde především o společné okamžiky s rodinou a těmi, které máme nejraději.