Oblíbená quinoa bowl s uzeným tofu a batáty
Miska plná čerstvých a svěžích surovin. Kdo quinoa bowl ještě nezná a neochutnal? Zdravé jídlo z misky, kde základ tvoří quinoa a je doplněná čímkoliv, co doma najdete. Nejčastěji zeleninou, tofu či kuřecím masem a omáčkou. Quinoa neboli merlík čilský je oblíbená bezlepková obilovina specifická svou oříškovou chutí. Věřím, že po prvním soustu si quinou oblíbíte stejně jako já.
Postup:
Jako první quinou propláchneme. V hrnci s dvojnásobným množstvím osolené vody vaříme cca 15 minut. Batáty omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do mísy a smícháme s olivovým olejem, česnekem, červenou paprikou, chilli a solí. Pečeme v troubě 20–25 minut na 200 °C.
Tofu nakrájíme na kostky a spolu s čerstvým tymiánem a chilli podusíme na pánvi.
Na dip jen smícháme všechny potřebné suroviny.
Servírujeme do hlubokého talíře či misky. Nejprve vložíme quinou, polníček, opečené batáty, nakrájenou okurku, jarní cibulku, cherry rajčata, uzené tofu. Doprostřed dáme dip a posypeme konopným semínkem a čerstvými bylinkami.
Před konzumací vše pořádně promícháme.
Dobrou chuť.
2 porce
Suroviny:
- 100 g červené quinoy
- 120 g batátů
- 1 balení uzeného tofu
- hrst cherry rajčat
- velká hrst polníčku
- 1/2 okurky
- jarní cibulka
- 10 ml olivového oleje
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička chilli
- 1 lžička soli
- hrst čerstvého tymiánu
- 1 lžíce konopných semínek
- Dip:
- 80 g odtučněného tvarohu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička chilli
- Hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka, bazalka)
- Sůl, pepř