Cuketový chlebíček s čokoládou
Urodilo se vám na zahrádce moc cuket a už vás nenapadá co s nimi? Co takhle vyzkoušet upéct něco sladkého? Cuketa těstu dodá vláčnost a nikdo pravděpodobně ani nepozná, že hlavní ingrediencí je zelenina. Chlebíček je navíc vegan, takže si pochutná opravdu každý. Potřít ho můžete svým oblíbeným oříškovým máslem a posypat další várkou čokolády.
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Cuketu nastrouháme najemno a necháme ji stranou.
Ve velké míse smícháme suché ingredience. Pohankovou mouku a špaldovou mouku prosejeme, přidáme skořici, kakao, cukr, prášek do pečení, sodu, špetku soli a promícháme. V druhé misce smícháme zase mokré ingredience – mléko, jablečný ocet, povolený kokosový olej, vyšleháme a postupně vlijeme k suchým ingrediencím. V hrnku smícháme mleté lněné semínko s vodou a necháme chvíli odležet.
Nakonec přidáme lněné semínko, cuketu (pokud pustila moc vody, tak slijeme) a vše důkladně promícháme. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem, vlijeme těsto a posypeme nasekanou čokoládou.
Pečeme asi 1,15 – 1,20 h. 20 minut před koncem dáme troubu na horkovzduch a necháme dopéct.
Dobrou chuť.
Suroviny:
- 300 g pohankové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 4 lžičky skořice
- 12 g nepraženého kakaa
- 70 g kokosového cukru
- 1 lžička prášku do pečení
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 400 g nastrouhané cukety
- 400 ml rostlinného mléka
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce mletého lněného semínka (9 lžic vody)
- 70 ml kokosového oleje
- 50 g vysokoprocentní čokolády